top of page
Kids Doing Homework

BRAIN BASED LEARNING

​Ένα σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς

Σκοπός Σεμιναρίου

Για πολλούς μαθητές το σχολείο και η εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία. Ήδη από τη στιγμή που εισέρχονται στην αίθουσα, παρατηρείται απροθυμία από την πλευρά τους να παρακολουθήσουν το μάθημα, πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε αντιπαραγωγικότητα, έλλειψη συμμετοχής στη διαδικασία της μάθησης και απόρριψη των όσων μπορείτε να τους προσφέρετε ως εκπαιδευτικοί. Ο κύκλος των σεμιναρίων αυτών βασίζεται στο πώς μπορείτε με συγκεκριμένους τρόπους να μεθοδεύσετε αλλαγές στην ψυχολογική και εγκεφαλική τους κατάσταση, έτσι ώστε, όταν κληθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία της μάθησης να ανταποκριθούν θετικά. Όταν βρισκόμαστε σε μια συγκεκριμένη διάθεση ή κατάσταση είναι πιθανό να καταφύγουμε και σε συγκεκριμένες επιλογές που εναρμονίζονται και εκφράζουν την κατάστασή μας. Αν, λοιπόν, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση δυσαρέσκειας και απροθυμίας να συμμετάσχουμε, το πιο πιθανό είναι ότι, αν εκείνη τη στιγμή κληθούμε να παρακολουθήσουμε ή να συμμετέχουμε στο μάθημα, η στάση που θα κρατήσουμε θα είναι αυτή της απόρριψης, της αδιαφορίας και της απάθειας. Αν όμως βρισκόμαστε σε μια από τις θετικές καταστάσεις που προσφέρονται για εκμάθηση, κατά πάσα πιθανότητα θετικός και δεκτικός θα είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθούμε. Η κάθε «κατάσταση», όπως αποδίδεται μια συγκεκριμένη δομή σύναψης συγκεκριμένων κάθε φορά νευρώνων στον εγκέφαλο που επηρεάζει και επηρεάζεται από γνωστικές, αισθητηριακές και συναισθηματικές αλλαγές, δημιουργεί ένα διαφορετικό φάσμα και πεδίο επιλογών και άρα αποφάσεων και συμπεριφορών. Οι καταστάσεις προηγούνται της συμπεριφοράς και στόχος μας είναι να επιφέρουμε τους μαθητές μας σε συγκεκριμένες καταστάσεις που αποτελούν έδαφος πρόσφορο για εκμάθηση. Με τον καιρό οι μαθητές θα έχουν εσωτερικεύσει νέες καταστάσεις σχετιζόμενες με τη μάθηση και συνδυασμένες με θετικές εμπειρίες, στις οποίες θα καταφεύγουν γρήγορα και μηχανικά καθώς ο εγκέφαλος μαθαίνει, και από ένα σημείο και μετά σχηματίζει πιο εύκολα και ταχύτερα τις διάφορες συνάψεις νευρώνων. Με την αξιοποίηση των τεχνικών που ρυθμίζουν την εκάστοτε κατάσταση στους μαθητές μας, δημιουργούμε καινούριες καταστάσεις, καινούριες συμπεριφορές και επομένως καινούρια μυαλά.

mg-0809_edited.jpg
679614_custom_site_themes_id_Oq21lBAmTTu4cvuDcq8s_banner-horizontal-black300ppi.png
679614_custom_site_themes_id_BkslswixSVyM8pypzbwp_20fdbc07-86e3-4c33-9812-845075bb74e9.jpe
851100826.png
aston-univeristy-birmingham.png.png
POSTER-WORD-PPT-use_____University-of-York-City-College (1).png

Εισιγητής
Δρ. Μανούσος Κλάδος

Μαθηματικός και νευροεπιστήμονας με εκτεταμένη ερευνητική καριέρα σε διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Αναπ. Καθηγητής στο University of York, με περισσότερες από 70 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. 

Περιγραφή Σεμιναρίου

Εξοικείωση και κατάρτιση σε καινούριες τεχνικές διδασκαλίας που αξιοποιούν τα αποτελέσματα διάφορων ερευνών για τη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου προς όφελος της μάθησης. Οι τεχνικές που προτείνονται είναι εφαρμοσμένες και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές, εστιάζουν στον ενεργό ρόλο του μαθητή στην τάξη και καθιστούν το μάθημα πολύ πιο ευχάριστο και εποικοδομητικό εξασφαλίζοντας έτσι την ποιοτική και σε βάθος χρόνου μάθηση και γνώση. Πρόσφατες έρευνες στις νευροεπιστήμες κατέδειξαν την σύνδεση μεταξύ ομιλίας/σωματικής δραστηριότητας και αλλαγών στην δραστηριότητα και τις διεργασίες του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα διάφορα συμπεράσματα των ερευνών αυτών, οι μαθητές που μιλούν, σκέφτονται ή κινούνται περισσότερο, εμπεδώνουν και συγκρατούν πολύ περισσότερα, ενώ όταν αισθάνονται καλά για το τι, πώς και με ποιόν μαθαίνουν κάτι, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να θέλουν να βιώσουν ξανά μια ανάλογη εμπειρία. Οι τεχνικές που προτείνονται αξιοποιούν και εφαρμόζουν τις αρχές αυτές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένες σωματικές δραστηριότητες για κάθε κατάσταση και στην αξιοποίηση της δημιουργίας ισχυρών κοινωνικών δεσμών μεταξύ των μαθητών, λόγω του ότι η κοινωνική επαφή διαμορφώνει και δύναται να επιδράσει θετικά στη διαδικασία της μάθησης μέσα από την ανάγκη για αποδοχή, την φιλία, την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών, των φόβων για απόρριψη. Τα περισσότερα από αυτά που ξέρουμε άλλωστε, τα μάθαμε στα πλαίσια των κοινωνικών επαφών μας. Όλες οι δραστηριότητες επιβάλλουν την κατεξοχήν ενεργή συμμετοχή του μαθητή για τον απλό λόγο ότι η παρακολούθηση δεν αρκεί. Ένας άνθρωπος δεν συγκρατεί ή μαθαίνει κάτι στη ζωή του απλά ακούγοντάς το μια φορά-εκτός αν πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης ή τραυματική εμπειρία- αλλά βιώνοντάς το, αναγνωρίζοντας και αποκλείοντας τις λάθος επιλογές.

Περιεχόμενα

Κεφάλαιο 1 - Τι είναι οι καταστάσεις

Κεφάλαιο 2 - Καταστάσεις διέγερσης

Κεφάλαιο 3 - Καταστάσεις υψηλών ενεργειακών επιπέδων

Κεφάλαιο 4 - Η κατάσταση της υγιούς ανησυχίας

Κεφάλαιο 5 - Καταστάσεις Μετάβασης

Κεφάλαιο 6 - Η κατάσταση της Ευφορίας

Κεφάλαιο 7 - Γνώση του αντικειμένου σε βάθος και αυτοπεποίθηση

Κεφάλαιο 8 - Καταστάσεις Αναλογισμού και Χαλαρότητας

Κεφάλαιο 9 - Καταστάσεις εορτασμού και επιβράβευσης

Κεφάλαιο 10 - Τεχνικές για να μπορείτε να διαχειρίζεστε τις καταστάσεις των μαθητών σας

Κεφάλαιο 11 - Οδηγίες για την χρήση των τεχνικών

Bonus Κεφάλαιο - Συμβουλές για πιο αποδοτική μάθηση

9 ώρες βίντεο

850 διαφάνειες

Πιστοποιητικό

Προτείνεται ειδικά για παιδιά με:

01. ΔΕΠ - Υ

02. Asperger

03. Μαθ. Δυσκ.

Στο σεμινάριο θα καλύψουμε τα εξής :

Δείτε δωρεάν την πρώτη διάλεξη

Πάρτε μια γεύση και μάθετε τι είναι οι καταστάσεις του εγκεφάλου

Ευχαριστούμε πολύ! Σύντομα θα λάβετε ένα email με τον σύνδεσμο του video της πρώτης διάλεξης.

FAQ

1

Θα μπορέσω να εφαρμόσω τις τεχνικές  στο σπίτι με το παιδί μου εύκολα?

Φυσικά! Περισσότερο από το 50% του σεμιναρίου αφορά πρακτικές συμβουλές και τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο μέσα στην τάξη όσο και στο σπίτι.

2

Μπορώ να παρακολουθήσω το σεμινάριο από το κινητό ή το τάμπλετ μου? 

Φυσικά. Όλο το περιεχόμενο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορείτε να το δείτε από οποιαδήποτε συσκευή και όποτε σας βολεύει!

3

Αν έχω απορίες που μπορώ να απευθυνθώ?

Θεωρώντας πως η εκπαίδευση είναι μια κοινωνική  διεργασία, χτίσαμε μια κοινότητα στο facebook, ώστε να συζητάμε τα πάντα γύρω από το αντικείμενο. 

“Συγχαρητήρια για το σεμινάριο σας!Ήταν πολύ ενδιαφέρον!Νε έβαλε σε σκέψεις για την εκπαιδευτική διαδικασία και πως μπορώ να "οδηγήσω " τους μαθητές μου σε κάτι που θέλω να κάνουν ή να παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον το μάθημα!! Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα σεμινάρια!!

Facebook

Vasileia Keskinidou

Image by OSPAN ALI

Έχω απορίες...

Thanks for submitting!

  • Facebook

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ

ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ

bottom of page